26 maart 2020 

Begin je met haken of breien? Deze 6 accessoires heb je nodig

Naast haaknaalden, breinaalden en garens zijn er ook andere artikelen die fijn én handig zijn om te gebruiken. Het maakt het haken en breien niet alleen makkelijker, maar daardoor ook een stuk leuker. In dit artikel deel ik 6 accessoires die je als beginnende handwerkster moet hebben.

 

1. Steekmarkeerders

Met steekmarkeerders kun je delen van je haakwerk of breiwerk markeren. Er zijn markeerders voor breien en voor haken. De steekmarkeerders voor breien bestaan uit ringen die je om de breinaald kunt schuiven. Afhankelijk van de maat breinaald gebruik je kleine ringen of grote ringen. De steekmarkeerders voor haken lijken op kleine paperclips die je kunt openen en sluiten. Ze zijn in verschillende maten te koop. In beide gevallen geldt dat je een zo klein mogelijke steekmarkeerder gebruikt.

 

2. Toerenteller

Met een toerenteller kun je, de naam zegt het al, het aantal toeren tellen. Dat is handig, want zo kun je eenvoudig bijhouden waar je tijdens het haken of breien bent gebleven. Er bestaan diverse soorten. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur kies je de toerenteller die bij jou past. Uiteraard kun je ook zonder toerenteller het aantal toeren bijhouden. Je kunt hiervoor pen en papier gebruiken, of gebruik maken van een speciale app op jouw telefoon.

 

3. Handwerkschaar

Een handwerkschaar gebruik je voor het afknippen van de draad. Gebruik hiervoor een kleine textielschaar met scherpe punt, zodat je de draden kort op het werk kunt afknippen. Met een textielschaar knip je alleen garens of textiel, anders wordt de schaar bot.

 

4. Naalden

Een naald gebruik je voor het wegwerken van de losse draden. Een naald met stompe punt werkt in dit geval prettiger. Je steekt namelijk minder snel in de draad als je een naald met stompe punt gebruikt. De dikte van de naald is afhankelijk van de dikte van het garen. Voor dunner garen gebruik je een dunnere naald. Voor dikker garen een dikkere naald. Ook de opening van de naald is een aandachtspunt. Het garen moet namelijk door de opening heen kunnen. De grootte van de opening kan per naald verschillen. Er bestaan ook naalden met een flexibele opening, en deze werken super fijn.

 

5. Meetlint

Als je iets op maat wilt maken, en dat is bijna altijd het geval, dan heb je een meetlint nodig. Je kunt ze kopen als los lint, of oprolbaar in een rolmaat. Zorg ervoor dat het meetlint flexibel is.

 

6. Notitieboek + pen

Tijdens het haken of breien kun je aantekeningen maken. Schrijf alles op waarvan je denkt dat het belangrijk is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down