arrow_drop_up arrow_drop_down
28 november 2019 
in Breien

AddiClick Basic versus AddiClick Lace (korte naaldpunten): verschillen en overeenkomsten

AddiClick is de naam van de verwisselbare rondbreinaalden van het merk Addi. Verwisselbaar betekent dat de naalden en kabels los van elkaar gebruikt en onderling gewisseld kunnen worden. Je kiest de naaldpunten (in de juiste maat) en de kabel die je nodig hebt, en verbindt deze aan elkaar. De naaldpunten en kabels worden aan elkaar verbonden door middel van een bajonetsluiting. Je klikt de naaldpunten en kabel in elkaar. Meerdere kabels kun je aan elkaar verbinden met een connector. Je kunt zo een langere kabel maken. Met een connector kun je ook het breiwerk afsluiten. Je koppelt de naaldpunten los, en verbindt de connector aan de kabel.

Er zijn diverse varianten verkrijgbaar. Zelf heb ik de AddiClick Basic en de Addi Click Lace (korte naaldpunten). Beide varianten hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillen.

 

Lengte v.d. naaldpunten

De AddiClick Basic naaldpunten zijn 12,5 cm lang. De AddiClick Lace korte naaldpunten zijn 8,5 cm lang. Ik kan mij voorstellen dat dit gegeven jou niet zoveel zegt. Het komt erop neer dat je bij de AddiClick Lace (korte naaldpunten) minder breinaald in je hand voelt. Voor veel mensen is dit wennen. Zeker als je begint met breien. Of als je de overstap wilt maken van breien op lange breinaalden naar breien op de rondbreinaald.

 

Punt v.d. naaldpunten

Een ander belangrijk verschil is de punt van de naaldpunten. De naaldpunten van de AddiClick Lace zijn scherper dan de naaldpunten van de AddiClick Basic. Kies vooral wat jij het fijnste vindt.

 

Kabels

Alle kabels passen op alle naaldpunten. De 40 cm en 50 cm kabels kun je echter alleen gebruiken in combinatie met de AddiClick Lace (korte naaldpunten). De andere naaldpunten (12,5 cm) zijn te lang voor deze kabels om er goed mee te kunnen breien. De kabel is te kort en/of de naaldpunten te lang. Het is maar hoe je het bekijkt.

De genoemde lengte van de kabels is gebaseerd op een complete rondbreinaald. Bijvoorbeeld een rondbreinaald van 60 cm (AddiClick Basic) bestaat uit twee naaldpunten AddiClick Basic van 12,5 cm (= 25 cm) en een Addi Click Basic kabel van 60 cm. De kabel is feitelijk gezien maar 35 cm, maar vormt samen met de naaldpunten een rondbreinaald van 60 cm. Een 60 cm kabel uit de serie AddiClick Lace korte naaldpunten is ca. 43 cm. De naalden zijn korter, waardoor de kabel langer moet zijn om aan de rondbreinaald van 60 cm te komen.

Als je kabels en naaldpunten uit verschillende series gaat combineren, wat dus heel goed kan, houd er dan rekening mee dat dit effect heeft op de lengte van jouw rondbreinaald. De SOS-kabels zitten standaard in de AddiClick Lace (lange naaldpunten) Set. De lengte van deze naaldpunten zijn hetzelfde als de naaldpunten uit de AddiClick Basic serie. De kabels uit de AddiClick Basic serie hebben ook dezelfde lengte als de SOS kabels.

 

Zie je door de bomen het bos nog?

Ik merk dat mensen overweldigd worden door het aanbod, en het moeilijk vinden een keuze te maken. Misschien geldt dat voor jou ook wel. Als je overweg kunt met de korte naaldpunten (8,5 cm), dan zou ik hiervoor kiezen. Deze naaldpunten hebben meer mogelijkheden, omdat je ze in combinatie met de 40 cm en 50 cm kabels kunt gebruiken. Besluit je op een later moment dat je een andere maat nodig hebt, bijvoorbeeld 9 – 15 mm. Dan kun je deze altijd nog als AddiClick Basic naaldpunt los aanschaffen.

Zelf ben ik ooit begonnen met de AddiClick Basic Set. Ik moest wennen aan de overstap van rechte lange naalden naar breien op de rondbreinaald. Ook heb ik last van tremoren in mijn hand, waardoor het lastig was om de naaldpunten vast te houden. Pas later heb ik de overstap gemaakt naar de AddiClick Lace (korte naaldpunten) Set. De lace-naalden gebruik ik nu het meeste. De scherpere punt vind ik fijn breien, en de kortere kabels vind ik handig om het breiwerk mee te beginnen. Wat je kiest of fijn vindt, is dus heel persoonlijk, en kan ook veranderen in de loop van de tijd.

 

Is jouw vraag over dit onderwerp nog niet beantwoord? Stel hem in de reacties en dan beantwoord ik hem alsnog.

 

Liefs,

Saskia

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen