2 april 2020 
in Breien

Fouten herstellen in breiwerk

De meeste mensen, die willen beginnen met breien, zien op tegen het herstellen van fouten. Dat zorgt er vaak voor dat ze al opgeven, voordat ze daadwerkelijk begonnen zijn. Dat is zonde, en helemaal niet nodig. In dit artikel lees je hoe je fouten in jouw breiwerk kunt herstellen.

 

Fouten herstellen met een hulpdraad

Fouten kun je eenvoudig herstellen als je regelmatig een hulpdraad in het breiwerk aanbrengt. Zodra je een fout ontdekt, haal je het breiwerk uit tot aan de hulpdraad en zet je de steken langs de hulpdraad weer op de breinaald. Ze staan gelijk weer goed op de naald.

Het aanbrengen van een hulpdraad is een extra handeling die tijd kost. Gevoelsmatig vinden we dat zonde van onze tijd, maar bedenk goed dat het breiwerk corrigeren meer tijd kost. Zeker voor beginnende breisters kan dit een enorme uitdaging zijn. De uitdaging zit niet in het uithalen van het breiwerk. Dat kan iedereen. Het gaat erom dat de steken weer goed op de breinaald komen te staan, en dat je weet waar je in het patroon bent gebleven. Een hulpdraad helpt je daarbij.

Het plaatsen van hulpdraad is een goede gewoonte om jezelf aan te leren. Later als je ingewikkeldere patronen gaat breien, zul je deze tool nog steeds toepassen. Het is dus niet alleen iets voor beginners.

 

Plaatsen van een hulpdraad

Voor het plaatsen van een hulpdraad gebruik je een naald met stompe punt en een katoenen draad in een contrasterende kleur. Katoen is namelijk gemakkelijk uit het werk te halen zonder dat het hecht aan het garen waarmee je het project breit. Als je gebruik maakt van een contrasterende kleur kun je eenvoudig zien waar de hulpdraad loopt, waardoor het makkelijker is om de steken langs de hulpdraad op te nemen. Verder gebruik je een zo dun mogelijke hulpdraad. Enerzijds moet je de steken langs de hulpdraad op kunnen nemen. Anderzijds wil je ook niet dat de gebieden waar de hulpdraad heeft gezeten later zichtbaar zijn in het breiwerk.

Je rijgt met naald en draad de hulpdraad door de lussen op de breinaald. Brei je op een rondbreinaald? Dan is dit nog eenvoudiger. Schuif het breiwerk naar het dunnere gedeelte v.d. kabel als je de hulpdraad plaatst. Ook bestaan er speciale SOS kabels. Deze kabels hebben een inkeping aan de zijkant, waar je de hulpdraad doorheen kunt steken. Vervolgens trek je het breiwerk over de opening naar de kabel, en de hulpdraad zit in één beweging door alle lussen op de breinaald.

Je kunt een hulpdraad zo vaak plaatsen als je wilt. Daarbij kun je jezelf de vraag stellen wat jij een acceptabele afstand vindt om uit te halen. Dan heb je een vrij goede richtlijn wat voor jou werkt. Toch raad ik je aan om regelmatig hulpdraden te plaatsen. Zo kun je eenvoudig en snel gemaakte fouten in jouw breiwerk herstellen.

Je laat alle hulpdraden in het werk zitten, ook als je inmiddels meerdere hulpdraden hebt geplaatst. Je weet nooit of je ze nog nodig hebt. Ook noteer je op welk moment je de hulpdraden hebt geplaatst. Zo weet je altijd waar je bent gebleven in het patroon.

Heel veel succes.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down