arrow_drop_up arrow_drop_down
11 maart 2020 

Welke informatie staat er op een garen wikkel en wat kun je er mee?

Ieder garen bevat een wikkel of label waar informatie op staat. Deze informatie is er niet voor niets. Het is belangrijk dat je weet welke informatie erop staat en wat dit betekent. Dat kun je in dit artikel lezen.

 

Algemene informatie


Op iedere garen wikkel kun je informatie vinden over het merk, de naam van het garen, de kleur (nummer en eventueel naam) en het verfbadnummer (aangeduid met lot).

Bij het gebruiken en kopen van garens met hetzelfde kleurnummer is het belangrijk dat je let op het verfbadnummer. Kleuren met hetzelfde kleurnummer, maar met een verschillend verfbadnummer kunnen tóch verschillen van kleur. Om dit te voorkomen gebruik je garens met hetzelfde kleur- en verfbadnummer. Dit is vooral belangrijk bij projecten, die bestaan uit één kleur.

Afbeelding 1: Garen wikkel Scheepjes Alpaca Rhythm

Voorbeeld (afbeelding 1)

  • Merk: Scheepjes
  • Garen: Alpaca Rhythm
  • Kleurnummer: 667 Jitterbug
  • Verfbad / Lot: 5035

 

Gedetailleerde informatie


Op de wikkel van het garen vind je ook informatie over de samenstelling, het gewicht, de lengte, en de geadviseerde maat haaknaald of breinaald.

Afbeelding 2: Garen label Urth Yarns Uneek Fingering

Samenstelling:

Ieder garen bestaat uit één of meerdere vezels. Deze vezels staan op het etiket vermeld. Soms is de beschrijving algemeen, zoals bijvoorbeeld bij de Alpaca Rhythm van Scheepjes. Deze bestaat uit 80% alpaca en 20% extra fine wool. Het garen bestaat uit alpaca en extra fijne wol. Urth Yarns is daarin wat specifieker door op het label te vermelden dat de Uneek Fingering bestaat uit 100% merinowol. Dit is wol van het merinosschaap.

 

Gewicht & lengte:

Ook staat op de wikkel het gewicht en de daarbij behorende lengte van het garen. De lengte kan worden aangeduid in meters of in yards. Een yard is 0,9144 meter. Op basis van deze informatie kun je berekenen wat de lengte van het garen is in meters.

Als voorbeeld nemen we het label van de Urth Yarns Uneek Fingering. Op het label staat dat het garen 100 gram weegt en een lengte heeft van 435 yards. Je kunt dit eenvoudig terugrekenen naar het aantal meters.

Berekening

1 yard = 0,9144 meter

435 yards = 435 x 0,9144 meter = 397,764 meter

100 gram = 398 meter

 

Maat haaknaald en/of breinaald:

Op de garen wikkel wordt een advies gegeven welke maat haaknaald of breinaald je het beste kunt gebruiken. Iedereen heeft een andere hand van haken of breien, waardoor het kan voorkomen dat jij een andere maat moet gebruiken.

Er bestaan 2 verschillende maatvoeringen: de Europese maten (in mm) en US maten (in cijfers). De maten kunnen niet 1-op-1 met elkaar vergeleken worden, maar in onderstaand schema kun je zien hoe ze ongeveer met elkaar overeenkomen.

Afbeelding 3: Amerikaanse en Europese maten (haaknaalden en breinaalden)

Bij de Scheepjes Alpaca Rhythm (afbeelding 1) zie je bijvoorbeeld als maat staan aangegeven 2 – 2,5 mm. In US maten is dit 0 – 1. Bij de Urth Yarns Uneek Fingering (afbeelding 2) is dit juist andersom. Daar staan de Amerikaanse maten aangegeven: US 1 – 3. Dit betekent 2,25 – 3,25 mm.

 

Stekenverhouding


Met de meeste garens kun je breien én haken. Voor sommige garens geldt dat ze gemakkelijker te verwerken zijn als je ermee breit. De stekenverhouding op de wikkel van het garen wordt meestal weergegeven in tricotsteek. De tricotsteek is een breisteek.

Om de stekenverhouding te kunnen meten brei je een lapje van ca. 15 x 15 cm in tricotsteek met de geadviseerde naalddikte. Daarbinnen meet je op 10 x 10 cm het aantal steken in de breedte, en het aantal steken in de hoogte. De breedte wordt weergegeven in steken (st) en de hoogte wordt weergegeven in naalden (nld). Als voorbeeld nemen we de stekenverhouding op de wikkel van de Scheepjes Alpaca Rhythm: 28 st x 32 nld = 10 x 10 cm. Dat betekent dat je 28 steken in de breedte telt, en 32 steken (nld) in de hoogte. Staat er op de wikkel ‘gauge’? Dan wordt de stekenverhouding weergegeven in inches. 1 inch = 2,54 centimeter. Op het label van Urth Yarns Uneek Fingering staat bijvoorbeeld: 7-8 steken = 1 inch. Dit betekent dat je 7-8 steken telt over 2,54 cm.

Komt jouw stekenaantal overeen met de stekenverhouding op de wikkel van het garen? Dan heb je de goede maat breinaald gebruikt. Tel je meer steken? Dan betekent dit dat je te strak hebt gebreid. In dat geval kun je een grotere maat breinaald gebruiken. Tel je minder steken? Dan betekent dit dat je te los hebt gebreid. In dat geval kun je een kleinere maat breinaald gebruiken.

 

Wasinstructies


Op de wikkel staan symbolen die instructies geven over hoe je het garen het beste kunt wassen, strijken, drogen, enzovoorts. Als voorbeeld kijken we naar de wasinstructies op het label van de Urth Yarns Uneek Fingering (afbeelding 2). Daarop zien we vijf symbolen en ze betekenen (van links naar rechts) het volgende:

  • Machinewas 30 graden
  • Niet strijken
  • Chemisch reinigen
  • Niet bleken
  • Plat drogen

 

Overige informatie


Naast bovenstaande informatie kan er ook nog specifieke informatie op een garen wikkel staan. Scheepjes plaatst bijvoorbeeld links op de garen wikkels naar hun social media kanalen. Een voorbeeld hiervan kun je op het wikkel zien van de Scheepjes Alpaca Rhythm (afbeelding 1). Ook hebben zij verschillende garenkwaliteiten en deze kun je aan het wikkel herkennen. De Scheepjes Alpaca Rhythm is een premium blend. Het behoort tot de luxere garens van Scheepjes en is te herkennen aan het witte label.

Op de labels van de Urth Yarn Uneek Fingering vind je ook aanvullende informatie. Er staat bijvoorbeeld: ‘hand dyed self-striping extrafine superwash merino’. Dit betekent dat het garen bestaat uit extrafijne merinowol, die superwash behandeld is. Het garen is handgeverfd, en op zo’n manier dat er automatisch een streep-effect in het breiwerk ontstaat. Daarnaast staat er ook op het label waar het garen geproduceerd is, namelijk in Turkije.

Tevens is er bij de garens van Urth Yarns een speciaal label bijgevoegd om te laten zien dat de verkoop van het garen gekoppeld is aan een goed doel. Voor iedere verkochte streng wordt een boom geplant in Afrika. Het planten van bomen voorkomt niet alleen aantasting van de bodem, maar levert ook eten, verkoopbare producten en brandhout voor gezinnen. Het zorgt ervoor dat hun inkomen met 400% stijgt. Het is een samenwerking met Trees For The Future.

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen kan er op de wikkel van een garen veel belangrijke informatie staan. Het is handig als je later deze informatie nog eens terug kunt lezen. Bewaar daarom altijd de garen wikkel. Heb jij een wikkel waarop nog andere informatie staat, en weet je niet wat het betekent? Stel je vraag hieronder, en dan beantwoord ik hem alsnog.

Over de schrijver
Ingeborg
Door

Ingeborg

op 11 March 2020

Hoi Saskia, Leuk dat je de labels van verschillende wolsoorten hebt uitgelegd. Duidelijke beschrijving waar we wat aan hebben. Ook de berekeningen van naaldsoort en lengte draad is fijn te weten. Bedankt dat je dit heb t gedeeld met ons. Groet, Ingeborg

Sonja van Dijk
Door

Sonja van Dijk

op 11 March 2020

Wat een handige info weer! Bedankt!

Teuni
Door

Teuni

op 11 March 2020

Handige info. Dank je wel

Mua
Door

Mua

op 11 March 2020

Wat een handige instructie 😊

Simone Helmus
Door

Simone Helmus

op 11 March 2020

Leuk artikel om te lezen en handige weetjes staan erin vermeld 🤩🤗

Petra
Door

Petra

op 11 March 2020

Hoi Saskia, Wat een duidelijke uitleg en informatie. Erg handig vooral die berekening met inches enz. Dank je wel voor het delen. Met vriendelijke groet, Petra

Elizabeth Voorberg
Door

Elizabeth Voorberg

op 11 March 2020

Geweldige uitleg. Veel was wel bekend maar het o ja gevoel laat je weer even denken en er zijn altijd dingen die nieuw zijn. Top

Patricia
Door

Patricia

op 11 March 2020

Heel informatief . Wat goed sommige weetjes zijn leuk om te lezen. Xx

Margreet
Door

Margreet

op 12 March 2020

Wat een duidelijk uitleg en bedankt voor de tabel met Amerikaanse maten, nu weet ik hoe het zit, dankjewel Saskia

Reactie plaatsen