In LOVE with YARN
arrow_drop_up arrow_drop_down

In LOVE with YARN

YARN, in het Nederlands garen, vormt de basis van ieder haak- en breiproject. Er zijn heel veel mooie garens te koop, maar NIETS en dan ook echt NIETS komt in de buurt van het garen wat je zelf maakt. Alleen daarin zit jouw PASSIE en jouw CREATIVITEIT.

Je kunt garens maken door vezels te spinnen, maar ook door bestaande garens te restylen. Of een combinatie van deze twee. Veel mensen vinden het ouderwets, maar het tegendeel is waar. Het biedt jou de mogelijkheid om te werken met de meest luxe vezels ever. Wat dacht je van zijde? Mohair? Of angora? En… dit is iets om goed over na te denken… je hebt de keuze om het te kopen bij mensen die lief zijn voor hun dieren, en er goed voor zorgen.

Het baart mij zorgen dat het merendeel van de mensen geen flauw benul heeft van het materiaal waar ze mee haken of breien. Laat staan dat ze weten waar het vandaan komt, en hoe het materiaal is verkregen. Vragen als ‘kan ik een babydekentje haken van acryl?’ hoef je eenvoudigweg niet te stellen als je weet wat acryl is. PLASTIC. Ik heb nog nooit aan iemand garen voor een babydeken verkocht van 100% acryl. Zet de strijkbout er maar op, en kijk wat er gebeurt. HET SMELT. Daar zou ik mijn baby niet onder laten slapen, laat staan dat ik het cadeau zou geven aan een ander.

Je gaat hier over nadenken, zodra je zelf garens gaat maken. En dat is wat iedereen, die haakt en breit, zou moeten doen. Niet ieder garen en materiaal is geschikt voor ieder project, maar als je jouw kennis op dat punt vergroot, kun je zelf beslissingen maken. Niet omdat iemand anders het zegt, maar omdat je er zelf over nagedacht hebt, en aan de hand daarvan kiest. Op basis van gezond verstand.

Hand gesponnen garens zijn niet perfect. Dat hoeft ook niet. Dat zijn wij immers ook niet. Ze leven, en gaan hun eigen weg. Iets wat wij, als mens, ook meer zouden moeten doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen