4 juli 2020 

Plantaardig verven: Garens verven met avocado

Je kunt prachtige garens verven met avocado. Voor het verfproces kun je de schillen en de pitten gebruiken, en de rest eet je gewoon lekker op. Ik ben echt dol op avocado’s en de rest van het gezin ook. Zonde eigenlijk om al dit bruikbare materiaal weg te gooien. In dit artikel deel ik mijn werkwijze en het eindresultaat.

 

Het verfbad

Voor het verfbad heb ik 9 liter water, 9 avocado schillen en 9 avocado pitten gebruikt. De avocado pitten en schillen heb ik goed schoongemaakt en vervolgens in de zon laten drogen. Het water, de avocado schillen en avocado pitten heb ik in een pan gedaan en verwarmd.

Je wilt het mengsel verhitten, maar niet laten koken. Zodra het goed warm was, heb ik het vuur uitgedraaid, en vervolgens het mengsel afgedekt laten staan. Zo blijft het nog heel lang warm in de pan. Dit proces heb ik gedurende 2 dagen (ca. 3x per dag) herhaald: verwarmen, vuur uitzetten, afdekken, en laten staan. Je zult zien dat het water steeds meer kleur krijgt.

Na twee dagen heb ik het verfbad gezeefd, zodat al het afval uit het verfbad verwijderd wordt en je een helder verfbad overhoudt. Ik heb daarvoor dun textiel (organza) gebruikt, en deze aan een schone pan bevestigd. Vervolgens heb ik het verfbad uit de ene pan in de andere pan gegoten. Het afval blijft in de doek achter, en het heldere verfbadwater in de pan.

 

Garens voorbereiden

In de tussentijd heb ik het garen op strengen gewikkeld, en deze vervolgens in koud water een nacht laten staan. Zo heeft het garen voldoende tijd om het vocht op te nemen. Voor dit verfproces heb ik 10 strengen garen gebruikt met een samenstelling van 50% wol / 50% acryl, in totaal 500 gram.

 

Het verfproces

Als het voorbereidende werk klaar is, leg je de strengen in de pan met het verfbad. Je kunt het verhitten op het fornuis, maar zorg ervoor dat het niet kookt.

Tijdens het verfproces herhaal je de werkwijze voor het aanmaken van het verfbad: verwarmen, vuur uitzetten, afdekken, en laten staan. Ook dit proces heb ik gedurende 2 dagen (ca. 3x per dag) herhaald. Als het verfbad & garen volledig is afgekoeld, kun je het uitspoelen.

 

Eindresultaat

Op de foto hierboven kun je goed het verschil zien in geverfd materiaal. Links zie je het geverfde garen (50% wol, 50% acryl). Rechts zie je 100% katoen, wat oorspronkelijk dezelfde kleur had als de wol/acryl mix. Dit katoenen garen heb ik gebruikt om de strengen bijeen te houden tijdens het verfproces. Beide garens hebben exact hetzelfde verfproces doorlopen, maar het eindresultaat is anders. Dat is verrassend leuk, vind je ook niet?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down