19 maart 2020 
in Breien

Soorten breinaalden

Breinaalden zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen verschillen in lengte, dikte en materiaal. In dit artikel vertel ik welke breinaalden er zijn, en waarvoor je ze kunt gebruiken.

 

Soorten breinaalden

1. Rechte breinaalden met knop

Wie kent ze niet? De traditionele breinaalden met knop. Ze zijn in verschillende diktes, lengtematen en materiaalsoorten te verkrijgen. De meeste breisters beginnen met deze breinaalden. Ze worden vaak onder de armen geklemd en dat zorgt voor extra stabiliteit tijdens het breien. Fijn voor als je net begint met breien.

De lengte van deze breinaalden varieert van 25 – 40 cm. Ze zijn verkrijgbaar in de maten 2 – 20 mm, uitzonderingen daargelaten. Ze kunnen van verschillende materiaalsoorten zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: aluminium, metaal, hout, bamboe of kunststof. Ze worden verkocht per paar.

 

2. Rondbreinaalden

Met een rondbreinaald kun je, zoals de naam al zegt, in het rond breien. Een rondbreinaald bestaat uit 2 naaldpunten, die met elkaar verbonden zijn met een kabel. Deze kabel kan aan de naaldpunten vast zitten, of de naaldpunten en kabels kunnen onderling verwisseld worden. Rondbreinaalden zijn in verschillende lengtematen en diktes te koop. Het verschil in lengte wordt vooral bepaald door de kabel tussen de naaldpunten.

Met een rondbreinaald kun je in het rond breien, maar je kunt ook heen en weer breien op de rondbreinaald. Breien op de rondbreinaald is minder blessuregevoelig. Je houdt het werk voor je, waardoor de schouders in een ontspannen positie blijven.

 

3. Breinaalden zonder knop (DPN)

Deze breinaalden zijn in ons land ook wel bekend als sokkennaalden. De Engelse en Amerikaanse term is ‘double pointed needles’, oftewel breinaalden met aan beide zijden een punt. Ze worden gebruikt om in het rond te breien, en dan met name voor de kleinere projecten. Je kunt hierbij denken aan sokken of een mouw.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtematen, variërend van 10 – 40 cm. Ze worden verkocht in verpakkingen van 4 – 6 naalden, afhankelijk van het materiaal en merk.

 

4. Kruising tussen rondbreinaald en breinaalden zonder knop

Deze breinaalden worden verkocht in een set van 3 naalden. Ze bestaan uit 2 naaldpunten met een klein stukje kabel ertussen. Het breiwerk is verdeeld over 2 naalden, en met de 3e naald brei je verder. Deze breinaalden zijn geschikt voor kleine projecten, waarmee je in het rond kunt breien. Ze zijn een alternatief voor de breinaalden zonder punt.

 

5. Kabelnaalden

Met kabelnaalden kun je, de naam zegt het al, kabels breien. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Als je een kabelnaald gebruikt, dan heeft deze ongeveer dezelfde maat als de breinaald waarmee je werkt.

 

6. Miniatuurbreinaalden

Tot slot is het nog leuk om te noemen dat er ook nog miniatuur breinaalden bestaan. Ze worden niet zoveel verkocht, maar je kunt er dus heel fijn klein breiwerk mee maken. De breinaalden zijn 15 cm lang en de maten variëren van 0,80 mm t/m 1,50 mm.

 

Kies de juiste breinaald

Bij ieder project wat je wilt gaan breien kies je de juiste breinaald. Je maakt een keuze in: soort, lengte, dikte en materiaal. Dit is een persoonlijke keuze en het beste is om te ontdekken wat voor jou prettig werkt. Houd er rekening mee dat dit ook per project kan verschillen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down